Fotocursus

Als je mooie foto’s wilt maken om deze bijvoorbeeld groot af te drukken, komt er toch wel iets meer bij kijken dan op de automatische stand plaatjes te schieten.
Deze online fotocursus bevat uitgebreide informatie over een aantal facetten bij het maken en nabewerken van foto’s.

Belichting:
Goed belichten van een foto is niet eenvoudig, maar de camera kan dit automatisch voor je doen. Dit gaat echter vaak mis, zeker als de omstandigheden niet optimaal zijn.
Door je camera i.p.v. automatisch handmatig in te stellen kun je veel betere resultaten bereiken.
Leer meer over belichting

Compositie :
Dit betreft het ordenen van beeldelementen volgens een vooraf bepaalde strategie. Simpelweg probeer je met de juiste compositie een beetje orde te creëren in de chaos, door gebruik te maken van samenhangende lijnen, vlakken en punten.
Leer meer over compositie

Scherptediepte en witbalans :
Het bepalen van de juiste verhouding tussen scherpte en diepte is niet altijd eenvoudig. Bij handmatig scherpstellen maak je gebruik van de 1/3 voor – 2/3 achter regel.
Zonder speciale instellingen, zijn de kleuren van de meeste foto’s volgens verwachting. De witbalans is hiervoor verantwoordelijk.
Leer meer over scherptediepte en witbalans

Sweet spot :
Elke lens heeft een diafragma waarbij deze optimaal resultaat geeft, dit wordt de “sweet spot” genoemd. Deze sweet spot kun je eenvoudig berekenen voor je lenzen, maar ook met een simpele testopstelling achterhalen.
Leer meer over sweet-spot

(Na) bewerken en organiseren van foto’s :
Foto’s worden vaak nabewerkt om tot een nog beter resultaat te komen door bijvoorbeeld de witbalans aan te passen of vlekjes weg te poetsen. Als je erg veel foto’s maakt is het ook belangrijk om deze goed te organiseren zodat je ze eenvoudig terug kun vinden. Abobe Lightroom en Photoshop worden hier vaak voor gebruikt, maar er zijn ook gratis programma’s en tools verkrijgbaar.
Leer meer over bewerken en organiseren