Compositie

Het maken van een goede compositie doe je door te bepalen wat je waar in beeld wil hebben, en zeker ook wat niet in beeld mag komen.

Regel van derden (Rule of Thirds) :
Eén van de meest gebruikte compositieregels, is de regel van derden. Om je compositie interessanter te maken trek je vier denkbeeldige lijnen over je foto heen zodat er je beeld in negen gelijke vlakken wordt verdeeld.
Wanneer de belangrijkste beeldelementen zich op één van deze lijnen bevinden, wordt de foto automatisch sterker en dynamischer. Bevindt een beeldelement zich op een kruispunt van deze lijnen dan geldt dit principe nog sterker.
Met de regel van derden kun je er dus voor zorgen dat de aandacht van de kijker wordt gelegd op het onderdeel waar jij graag de aandacht op legt.

Het hek in dit voorbeeld staat ongeveer op het snijpunt van twee lijken gepositioneerd. Dit kan vaak eenvoudig door een beetje meer naar links of rechts te gaan staan. Ook is de horizon op een van de horizontale lijnen geplaatst, dit kan eenvoudig door het statief wat verder in of uit te schuiven.
Het tweede onderwerp op de foto, de boom, staat ook ongeveer op een snijpunt van twee lijnen.

Lijnen:
In een omgeving zijn verschillende lijnen te vinden. Deze lijnen kun je goed gebruiken om de kijker door je foto heen te leiden. De kunst is om hier bestaande beeldelementen voor te gebruiken zoals wegen, rivieren, bergruggen, paden, stapelwolken, etc.
Er bestaan verschillende soorten lijnen die ieder een ander effect heeft op je foto. Zo heb je lijnen waarbij twee of meer lijnen uit verschillende gedeelten van je foto op één punt samen komen. Hierdoor wordt het ruimtelijke effect in je foto versterkt en ontstaat er meer diepte.
Diagonale lijnen versterken weer het gevoel van dynamiek in je foto, doordat ze vaak interessanter overkomen dan eenvoudige horizontale en verticale lijnen. Hoe meer dynamiek je in je foto weet aan te brengen, hoe aantrekkelijker deze wordt.

De lijnen hoeven niet altijd recht te zijn, maar mogen ook gebogen zijn of slingeren.
Op deze foto zie je de (denkbeeldige) slingerende lijn van een wandelpad die het oog automatisch zal volgen en waardoor je langer naar de foto gaat kijken.

Symmetrie:
We spreken van symmetrie als twee helften van een object in een bepaald opzicht elkaars spiegelbeeld zijn. Door symmetrie of patronen toe te voegen aan je foto’s, wordt deze rustiger en kan het balans aanbrengen.
Door denkbeeldige vormen toe te voegen aan je foto’s, kun je symmetrie erin verwerken. Het meeste effect hebben vormen als cirkels, driehoeken en vierkanten.

Soms wordt je foto juist interessanter als de symmetrieregel wordt doorbroken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld één kleur, die verschillend is dan de rest van de foto, eruit te laten springen.

Terug naar de cursus