Scherptediepte en witbalans

Een foto die niet scherp is zal altijd tot een teleurstelling lijden, goed scherpstellen is dus erg belangrijk. Ook moeten de kleuren van de foto in balans zijn om een goed resultaat te bereiken.

Scherpstelpunt:
Je camera zal standaard proberen om automatisch scherp te stellen en heeft hiervoor verschillende instel mogelijkheden.
Maar scherpstellen doe je bij voorkeur handmatig en vervolgens op ongeveer 1/3 van de totaalafstand van de totale foto.

Op deze manier zal het grootste gedeelte van de foto scherp zijn en dus een goed resultaat opleveren.

TIP:
Als je handmatig gaat scherpstellen gebruik dan het display van je camera en zoom zo ver mogelijk in op het gekozen scherpstel punt. Vergeet daarna niet om weer volledig uit te zoomen!

Witbalans (White balance):
Het kan wel eens voorkomen dat je foto veel geler of juist blauwer van kleur is dan de werkelijkheid. Dit heeft te maken met de witbalans van je camera. De automatische witbalans zorgt er meestal voor dat je de juiste kleuren in je foto krijgt, maar soms pakt dit net even anders uit.
De witbalans wordt aangeduid in Kelvin. Zonneschijn midden op de dag staat ongeveer gelijk aan 5600 Kelvin. Door de Kelvin-waarde te verlagen, wordt er meer rood toegevoegd aan je foto waardoor het beeld warmer wordt.
Zo kun je een foto die op een bewolkte dag is genomen toch nog wat zonniger maken.

In de meeste gevallen is de automatische witbalans (AWB-stand) van je camera prima in staat om de witbalans correct in te schatten, maar je kunt dit ook zelf bepalen.

Terug naar de cursus