Sweet spot

Met de sweet spot van je objectief kun je de scherpste foto’s uit je lenzen halen maar zul je met de camera wel handmatig of semi-manueel moeten fotograferen.

Er is altijd een punt aanwezig waar lenzen het meest optimaal functioneren of het beste resultaat geven. Dit punt in je objectief duiden we aan met de zogenaamde “sweet spot”, een diafragma opening waarin het objectief het beste presteert en kwalitatief het beste beeld levert.
Meestal ligt de sweet spot van je objectief tussen diafragma f/8 en f/11.

Dit wil dus niet zeggen dat de rest van het diafragma onbruikbaar is. Gebruik het diafragma dat je nodig vindt en realiseer je dat het kwaliteitsverlies in de meeste gevallen te verwaarlozen zal zijn.

Sweet spot berekenen:
Er is een vuistregel die zegt dat de sweet spot van je objectief, twee stops kleiner dan de grootste lensopening is.

Als voorbeeld neem ik de Canon 18-55mm kit lens. Wanneer je voor op de lens kijkt zie je 1:3.5-5.6 staan. Dit betekent dat het kleinste diafragma van de lens (grootste opening) f/3.5 is en het grootste diafragma (kleinste opening) f/5.6 is. De grootste lensopening is in dit geval f/3.5, tel hier 2 f-stops bij op en je komt op f/7.1 uit. Er zit wat ruimte in deze berekende waarde waardoor alles tussen f/7 en f/10 een scherpe foto zal opleveren.

Sweet spot eenvoudig bepalen:
Je kunt de sweet spot van een lens ook bepalen met een eenvoudige testopstelling:
– Plak een stuk krant met een afbeelding en wat tekst op een muur.
– Zet je camera op statief en zet deze recht voor de krant.
– Stel scherp op de krant met grootste diafragma opening en neem een foto.
– Doe dit telkens opnieuw door met je diafragma steeds een stop terug te gaan.
– Noteer eventueel het nummer van de foto en de instellingen.
– Doe dit ook voor de verschillende brandpuntsafstanden van je lens.
– Zet de foto’s op de computer en bekijk ze een voor een op 100%.

Er zullen een paar opnamen zijn die zijn scherper dan de rest. Dat zijn de foto’s waar je de sweet spot bereikte. In de EXIF-data die bij de foto is opgeslagen, zie je het diafragma waarmee de opname gemaakt is.

Terug naar de cursus